Працевлаштування

Аналіз ринку праці й запитів роботодавців

Центр працевлаштування студентів та випускників ОНТУ — http://foodprofi.odessa.ua/

Слідкуйте за нашими вакансіями на сторінці в Facebook — facebook.com/horecaonaft

Наш канал в Telegram — t.me/horecaonaft

Робота в найкращих готелях і ресторанах Туреччини, Греції, Болгарії, Франції, США и Німеччини в період літньої та зимової практики — http://horeca.onaft.edu.ua

У кафедри готельно-ресторанного бізнесу та Факультету дуже плідні стосунки із представниками бізнесу та роботодавцями у сфері готельно-ресторанного бізнесу. Викладачі кафедри є членами багатьох професійних асоціацій та організацій, де вони мають можливість знайомитися та спілкуватися із представниками бізнесу (асоціація шеф-кухарів півдня України, міжнародна організація “La Foundation por la Formation Hoteliere”, ГО «Фундація розвитку гостинності» та інші. Роботодавці приймають активну участь в регулярних Ярмарках вакансій та різних тематичних заходах Факультету (фестиваль BBQ, кулінарні конкурси академії, є членами ГЕК при захисті дипломних проектів та інше). Представники бізнесу регулярно проводять відкриті лекції та майстер-класи для студентів факультету.

Неодноразово було проведено фокус-групи, круглі столи та онлайн опитування із представниками бізнесу на тему «Покращення якості ОП за спеціальністю Готельно-ресторанна справа в ОНТУ» За результатами опитування студентів та випускників 75% працюють за спеціальністю у сфері готельно-ресторанного бізнесу (60% почали працювати за спеціальністю вже з 2го курсу). На кафедрі готельно-ресторанного бізнесу створено базу контактів всіх випускників та періодично проводиться моніторинг кар’єрного шляху та зустрічі випускників. Більшість випускників працюють на керуючих посадах в ресторанах та готелях Одеси, України та інших країн Світу. Випускники активно підтримують всі заходи, що проводить Факультет і виступають в ролі членів журі щорічного фестивалю BBQ, кулінарних конкурсів академії, є членами ЕК при захисті дипломних проектів та інше.

Вимоги роботодавців до підготовки фахівців зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»

Індустрія гостинності постійно розвивається, але в останні роки фахівці галузі зіткнулися з багатьма проблемами, зокрема карантинними умовами пандемії та воєнними діями на території України. Тому пріоритетним для в сфері гостинності та готельно-ресторанного бізнесу є підготовка фахівців, що володіють заданими загальними і професійними компетентностями, сучасним креативним і творчим мисленням, високою мотивацією для професійної діяльності та саморозвитку, що необхідно для вирішення складних проблем і завдань готельно-ресторанного бізнесу.

Основними завданнями, які ставить ринок готельно-ресторанного бізнесу до фахівців, є забезпечення конкурентоспроможності закладів гостинності, надання високоякісних послуг, впровадження інновацій, підтримання попиту та задоволеності споживачів. Тому основними вміннями і навичками, які вимагають майбутніх фахівців роботодавці, вважають наступні:

  • Розробляти і приймати ефективні рішення з питань розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, забезпечувати їх реалізацію, оцінювати ризики та імовірні наслідки їх впливу.
  • Розробляти, впроваджувати та застосовувати сучасні методи оцінювання ефективності впровадження інновацій в готельно-ресторанному бізнесі.
  • Здійснювати моніторинг кон’юнктури ринку готельних та ресторанних послуг.
  • Оцінювати нові ринкові можливості, формулювати бізнес-ідеї та розробляти маркетингові заходи.
  • Ініціювати, розробляти та управляти проектами розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу із врахуванням інформаційного, матеріального, фінансового та кадрового забезпечення.
  • Застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення для розв’язання задач управління процесами суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу.
  • Відповідати за формування ефективної кадрової політики суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, організаційні комунікації, розвиток професійного знання, оцінювання стратегічного розвитку команди, підбір та мотивування персоналу на ефективне вирішення професійних завдань
  • Здійснювати дослідження та проваджувати інноваційну діяльність з метою отримання нових знань та створення нових технологій та видів послуг і продукції в сфері готельно-ресторанного бізнесу.